MUNIC, LA CAPITAL DE LA CERVESA


Les 10.59, centenars de braços enfoquen les seues càmeres, els seus mòbils i les seues tauletes cap al cel, una marea asiàtica que vol capturar el moment i endur-se'l al seu país. Les 11.00. Una campana comença a sonar, s'obrin unes portes i comencen a desfilar unes petites figuretes autòmats: el rei, la reina, la princesa i dos soldats a cavall que s'enfronten per la seua mà. Acabada la justa apareixen els bufons i comencen a executar una dansa anomenada Moriskentanz, o Dansa dels Moriscos (probablement pels vestits a la morisca que duien els balladors). Estem en Marienplatz, el centre neuràlgic de Munic, la ciutat del Rei Boig, la Florència del Nord, la Capital de l'Oktoberfest

Els orígens de la ciutat semblen poc clars. El seu nom fa referència a un monestir, de fet els italians la coneixen com a Monaco di Bavaria (tot i que aquesta no té casinos ni glamour francés). Alguns han volgut trobar altres interpretacions al nom, els més agosarats afirmen que el nom és d'origen basc, tot i que no s'ha demostrat la presència dels vascons més al nord dels Pirineus. Si fa no fa, hi hagué una badia benedictina en el solar que ocupen hui la Marienplatz i l'església de Sant Pere. Al seu voltant s'instal·laren cases i a poc a poc es desenvolupà un ric comerç de la sal, donada la seua posició intermèdia entre les ciutats d'Augsburg i Salzburg. Al segle XIII la seua prosperitat la convertiren en la capital dels reis de Baviera.

Al segle XV l'antiga catedral romànica s'havia quedat petita per a la ciutat i es bastí una nova església. En 1488 s'acabà la construcció de la Frauenkirche, consagrada a la Mare de Déu. La catedral destaca sobretot per les seues cúpules bulboses, afegides en el segle XVI que recorden a l'arquitectura russa, però que són d'inspiració bizantina. És un edifici que destaca per la seua sobrietat, sense grans ornaments ni aprofitant tot el potencial del gòtic. Com a curiositat, a l'entrada del temple s'hi pot observar una petjada, que segons conta la llegenda correspon al dimoni al veure's burlat per l'arquitecte. Aparentment havien acordat la construcció d'un edifici sense finestres, però l'arquitecte col·locà de tal manera les columnes que des de l'entrada, efectivament, sembla que la catedral no tinga finestres.



Durant el Renaixement la ciutat va viure un gran període d'esplendor cultural, també durant la reforma protestant els reis de Baviera van voler convertir-la en espasa de Trento i baluard catòlic al nord dels Alps. El catolicisme té molta força a l'Estat de Baviera, esdevé com en Polònia o en Irlanda, un element de la identitat nacional. D'aquesta època data l'església de Sant Miquel, construïda a imatge del Gesú de Roma. Al seu interior s'hi pot observar la tomba d'Eugeni de Beauharnais, qui fou fillastre de Napoleó i casat amb la filla del rei bavar Maximilià I. Els muniquesos n'estan molt orgullosos d'aquest temple, no en va és l'edifici renaixentista més gran al nord dels Alps.

En 1589 el duc Guillem V va establir la fàbrica reial de cervesa a Hofbräuhaus, que anant el temps esdevingué la cerveseria més popular de la ciutat i una de les més famoses del món, de fet hi ha una rèplica a Las Vegas. S'hi fabricava la cervesa entre el segle XVI i el XIX. Durant aquest segle s'alçà la prohibició que impedia fer cervesa durant l'estiu, ja que a causa de la calor, aquesta es feia malbé. Per solucionar el problema s'instal·laren cellers sota patis plantats amb castanyeres, ja que les arrels d'aquest arbre creixen en horitzontal i donen gran frescor. Els cellers van començar a poder vendre també al detall i esdevingueren a poc a poc centres de reunió per a la gent. Els taverners de la ciutat protestaren, car els feien la competència, així el rei Maximilià I promulgà una llei segons la qual, en aquests cellers sols s'hi podia vendre cervesa, de manera que la gent havia de dur-se el menjar de casa. Així van nàixer els Biergärten, tota una institució en el sud d'Alemanya.

Biergarten en Hofbräuhaus

En l'actualitat i degut al turisme, un Biergarten pot servir menjars, però per tal que siga un autèntic Biergarten hom ha de poder-se dur el seu propi menjar. També ha de tindre arbres, castanyeres preferiblement. Així que si un establiment es promociona com a Biergarten i no permet que els consumidors es duguen el seu menjar, no és un Biergarten autèntic i pot ser sancionat el seu propietari per frau.

La Hofbräuhaus és un local molt visitat a la ciutat. Diuen que en les seues taules es va fundar el Partit Nazi i que Hitler també era un visitant assidu. També s'hi proclamà el 7 de novembre de 1918 l'efímera República Soviètica de Baviera, que durarà fins a la primavera de 1919. Un altre visitant conegut fou Lenin, qui va viure a la ciutat durant el seu exili europeu.

Però l'element que fa popular Munic arreu del món és la celebració de l'Oktoberfest. Té lloc durant el primer mes d'octubre a la plaça de Theresienwiese. La primera festa d'octubre data de 1810 i es celebrà per commemorar el casament del rei Lluís I amb la princesa Teresa de Saxònia. Des d'ençà la festa s'ha repetit cada primer diumenge d'octubre i s'hi han establert una sèrie de paràmetres pel que fa a la cervesa, que ha de tindre una graduació determinada, una compossició específica i haver-se elaborat en un lloc concret de la ciutat. L'Oktoberfest va deixar de celebrar-se en el transcórrer de les dues guerres mundials i en els anys de postguerra degut a l'escassessa i el racionament. També es va suspendre el 1980 després d'un atemptat amb bomba neonazi, en que moriren 13 persones.

Finalment un altre lloc emblemàtic vinculat a la cervesa és el Jardí Anglès, situat prop de la Universitat i on es troba la Torre Xinesa. Aquest parc va ser construït a finals del segle XVIII i rep el seu nom perquè prengué com a model els jardins anglesos. Entre 1789 i 1795 es construí la Chinesisches Turm, una pagoda de 25 metres d'alçada i 5 pisos. La pagoda actual no és original, com molts dels edificis que trobem a Alemanya, l'original fou destruïda durant els bombardejos de 1944 i reconstruïda en 1951. Així i tot, paga la pena prendre's una cervesa al costat d'aquest edifici tan singular.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL