EL LLOC MÉS FELIÇ DE LA TERRA.

Divendres passat vaig tindre l'oportunitat d'anar a un Weihnachtsmarkt (el que sol a ser un Mercat de Nadal), concretament al de Dortmund, el qual és un dels més grans del món (si el departament de Turisme no exagera i tots sabem que mai solen exagerar).  Dortmund és una ciutat de grandària relativa (600.000 habitants), a uns 100 kms al nord de Colònia, en la Renània, capital de l'àrea del Ruhr i seu d'un dels equips de futbol amb més seguidors d'Alemanya, el Borússia. Les estadístiques sobre aquest mercat són aclaparadores: més de 300 casetes repartides per tota la ciutat, 113 edicions i un arbre de Nadal que mesura més de 45 metres d'alçada (la veritat que és un poc grotesc). 


Aquest mercat, que està obert durant tot l'Advent, és una barreja entre fira gastronòmica, fira d'atraccions, mercadillo dels dijous, fira d'artesania i fira de Nadal. Tot, sorprenentment situat sense ordre ni concert, és a dir, junt a un bar pots trobar-te uns cavallets, una dona que ven bufandes i gorres de llana, un home que ven ciris, una paraeta de salsitxes i una dona que ven hortalisses, tot barrejat en un còctel nadalenc. Tractant-se d'un mercat alemnay hom podria esperar-se algún tipus d'organització. Afortunadament per a no perdre's es pot contractar un guia per un mòdic preu. Ara bé, el millor de tot és que hi ha un dipòsit de xiquets, una aldea de contes i un Pare Noel per a demanar-li aquells regals que mai et portarà. 


Aquest mercat és una mena de Disneylàndia, el lloc més feliç de la terra, tot són llums, nadales, alegria i color, sobretot a mesura que ingereixes Gluhwein. Però atenció als puritans, no beure no és una opció, especialment quan bufa el vent de la Mar del Nord i fa un fred que pela. D'alguna manera és una necessitat.  El vi calent amb espècies és la beguda per excel·lència d'aquesta data. Sense anar més lluny, l'any passat una sola caseta vengué més de 5.000 litres d'aquest vi. Però si com jo, no vos acaba de fer el seu sabor, hi ha una ampla varietat de begudes: xocolate amb brandy, xocolate amb pippermint, xocolate amb ginebra, xocolate amb vodka, caipiriha calenta, etc. i a cadascuna més horripilant. Crec que em passaré a les begudes no alcohòliques, eixes que apareixen en lletra petita, al final de la carta. 

Però com tot, la felicitat és efímera i el 23 de desembre a les 21 de la nit, la gent marxarà, els llums s'apagaran, els tiradors deixaràn de brollar amb Gluhwein, l'aldea de titelles de Pippi Langstrumpf serà desmuntada i guardada en el lloc del qual no hagués tingut que sortir mai, la colla de turcs retirarà la neu artificial i el Pare Noel es traurà la disfressa i tornarà a ser Fritz, l'alegre i entranyable escura-xemeneies amb problemes amb la beguda. El temps es detindrà, fins que el proper novembre torne a impregnar-ho tot amb esperit nadalenc.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL